Posted inActualitate

Sărbătoarea de Florii sau Duminica Stâlparilor: „Iisus, Cel care a intrat în Ierusalim blând și smerit, voia ca oamenii să-L simtă ca pe Împăratul inimilor lor” – Vremea noua

Sărbătoarea de Florii sau Duminica Stâlparilor: „Iisus, Cel care a intrat în Ierusalim blând și smerit, voia ca oamenii să-L simtă ca pe Împăratul inimilor lor” – Vremea noua

– Advertisement –

ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA PATIMILOR… Astăzi, în cea de-a a șasea duminică din Postul Paștelui, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului și imediat după Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoarea Floriilor vine în viețile credincioșilor să aducă bucurie, pregătindu-i pe oameni pentru miracolul Învierii. Este o zi care simbolizează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, singurul moment din viața Sa în care a acceptat să fie aclamat precum un împărat. Duminica Floriilor, este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și marchează începutul unei săptămâni a Patimilor – numită și Săptămâna Mare – perioadă în care în slujbele bisericești se face, în fiecare seară, pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ – Deniile – prin care credincioșii Îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, înainte de Răstignirea și Învierea Sa. De Florii se mănâncă pește, fiind a doua dezlegare din Postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un asin, fiind  înconjurat de cei 12 Apostoli, iar mulțimea adunată pentru marea sărbătoare a Paștilor, l-a recunoscut ca fiind adevăratul Mântuitor și L-a întâmpinat cu ramuri de măslin și finic, după ce tocmai săvârșise cea mai mare dintre nenumăratele Sale minuni – învierea lui Lazăr. Mulțimea aclama: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”, semn al pogorârii lui Dumnezeu din Ceruri și venirea Sa pe pământ pentru a-i mântui. Sărbătoarea mai este numită și Duminica Stâlparilor – de la ramurile de măslin și finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.

Semnificația ramurilor de salcie

Obiceiul sfințirii ramurilor de salcie în Duminica Floriilor, menționat din secolele III-IV, și împodobirea icoanelor cu ramurile sfințite își are originile într-o legendă.

 » Citește mai mult…