Posted inActualitate

140 de ani de la nașterea scriitorului Panait Istate și centenar „Kyra Kyralina”

140 de ani de la nașterea scriitorului Panait Istate și centenar „Kyra Kyralina”

Consiliul Județean Vaslui si Muzeul „Vasile Parvan” din Bârlad invită bârlădenii, vineri, 19 aprilie, începând cu ora 17.30, la sediul muzeului din str. Republicii 235, sa participe  la conferința „140 de  ani de la nasterea scriitorului Panait Istate și centenar „Kyra Kyralina”.

Conferința va fi susținută de Conf. univ. dr. Zamfir Bălan, de la Muzeul Brailei „Carol I” – Casa memoriala Panait Istrati. Expunerea va urmarimomentele cheie din biografia scriitorului Panait Istrati, subliniind legăturile profunde dintre viata „omului revoltat” si opera „povestitorului înnăscut”, de la jurnalistul de stanga, din presa romaneasca, de până la Primul Razboi Mondial, la „prozatorul francez contemporan”, a carui intrare în literatura europeana a fost consacrata de pana lui Romain Rolland, in prefața povestirii Chira Chiralina, acum o suta de ani.

Câteva accente vor fi puse pe succesul literar fulminant și universal al vagabondului plecat de la gurile Dunarii în capitala Frantei, pe gustul amar al încrederii intr-o utopie care amagea ideologic Europa inceputului de secol XX si, desigur, pe opțiunea disperata a ultimilor ani pentru o atitudine paradoxala: „omul care nu aderala nimic”.  Organizatorul conferinței va fi muzeograful Alina Butnaru.

Panait Istrati, „vagabondul“ care s-a casatorit cu vaduva lui Stefan Gheorghiu

Nascut Gherasim Istrate, pe 10 august 1884, in Braila, fiu nelegitim al spalatoresei Joita Istrate si al unuicontrabandist grec, Panait Istrati a avut parte de o viatatumultuoasa. In Braila, Panait Istrati a fost ucenic la placintaria lui Kir Nicola, la Pescariile Statului, la Atelierele Docurilor Portuare, la o fabrica de franghii, portar de noapte la un hotel, mecanic, lacatus, cazangiu, revolutionar socialist, publicist . Atunci când nu i-a mai ajuns Braila, cat era ea de mare si de populata, “si-a luat lumea in cap”.

In 1907, Panait Istrati a incercat pentru prima oara s-a ajungă clandestin in Franta.

 » Citește mai mult…