Posted inActualitate

Aproape 9.000 de oameni din apropierea Bârladului nu au încă medic de familie!

Aproape 9.000 de oameni din apropierea Bârladului nu au încă medic de familie!

Cinci din cele șapte comune vasluiene care, în 2023, nu au beneficiat de serviciile unui medic de familie au aceeași problemă și în anul 2024. În consecință, bolnavii sau cei care au nevoie de vreo adeverință medicală sunt nevoiți să bată drumul până la Bârlad sau în comunele apropiate care au dispensar.

 

Chiar dacă am trecut deja în anul 2024, încă mai sunt oameni în județul Vaslui care nu se pot bucura măcar de o minimă îngrijire medicală. Potrivit celei mai recente evidențe întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și făcute publice la finele lunii decembrie 2023, cinci comune din județ nu au încă un medic de familie.

Asta înseamnă că locuitorii acelor UAT-uri, undeva în jur de 9.000 de suflete, sunt nevoiți să bată zeci de kilometri dus-întors până la cele mai apropiate cabinete medicale din comunele limitrofe ori pânăla Bârlad. „Plimbarea” e necesară pentru a putea beneficia de adeverințe medicale (inclusiv în cazul elevilor), rețete pentru medicamente, trimiteri la medici de specialitate ori în vederea internării în spitale sau pentru un simplu consult la un medic de familie.

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a DSP Vaslui, cele cinci comune ocolite de medici de familie sunt: • Bogdănița (la 29 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.527 locuitori); • Coroiești (la 24 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.979 locuitori); •Găgești (la 41 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.854 locuitori); • Ibănești (la 22 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.509locuitori); • Mălușteni (la 34 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 2.108 locuitori). Un calcul simplu arată că, în total, 8.977 de locuitori nu dispun de serviciile unui medic de familie la ei în comună.

Din acest motiv,

 » Citește mai mult…