Posted inActualitate

Monedă din timpul Imperiului Roman, descoperită la câțiva kilometri de Vaslui – Vremea noua

Monedă din timpul Imperiului Roman, descoperită la câțiva kilometri de Vaslui – Vremea noua

– Advertisement –

Moneda romană descoperită pe raza localității Albești

SĂPĂTURI… Un denar roman emis de împăratul Traian a fost descoperit, zilele trecute, pe raza localității Albești, județul Vaslui de către un tânăr pasionat de istorie. Moneda a fost găsită cu ajutorul unui detector de metale, apoi predată instituțiilor statului, cu respectarea normelor legislative în vigoare.

 De-a lungul timpului, pe teritoriul României moderne de astăzi, s-au descoperit importante vestigii ale trecutului.  Acestea stau azi mărturie a unei istorii spectaculoase a celor care au trăit pe meleagurile noastre.  Un bogat patrimoniu, atât istoric, cât și cultural, este cel al urmelor lăsate de romani pe aceste tărâmuri. Arheologii români, dar și străini, au condus aici adevărate campanii de a scoate de sub pământ urme ale trecerii romanilor prin Dacia. O descoperire importantă pentru județul Vaslui a fost făcută, la sfârșitul anului trecut, de Alexandru Profiri, un tânăr pasionat de istorie, care cu ajutorul unui detector de metale a găsit o monedă pe raza localității Albești. În urma analizării, s-a constatat că este vorba despre o monedă de argint, mai precis o monedă romană, nominalul acesteia fiind denarius, iar ca datare ea ar fi fost emisă de împăratul Traian. Moneda este cu atât mai importantă cu cât astfel de descoperiri sunt destul de rare în județul Vaslui.

Alexandru Profiri

Am găsit moneda pe raza comunei Albești, și conform normelor legislative în vigoare am predat-o instituțiilor statului. Este vorba despre un denar roman din perioada împăratului Traian. Cu siguranță, moneda are legatura cu fortificația de la Cetățuia-Albești pentru că tot în zona respectivă, un alt coleg a găsit acum ceva timp un topor dacic vechi de aproximativ 2000 de ani”, a declarat Alexandru Profiri. Moneda romană descoperită la Albești va completa un tezaur important al țării noastre.

 » Citește mai mult…