Posted inActualitate

Deputatul Popica aduce lămuriri pe tema bugetului de stat din 2024

Deputatul Popica aduce lămuriri pe tema bugetului de stat din 2024

Pentru că, în aceste zile, parlamentarii lucrează bugetul de stat pentru anul 2024, deputatul social-democrat Eduard-Andrei Popica vine în sprijinul cetățenilor cu niște lămuriri prețioase legate de acest subiect. Cu atât mai mult cu cât este de notorietate publică faptul că România înregistrează un deficit bugetar mare și lumea se întreabă dacă bugetul pe anul viitor va fi suficient pentru toate majorările salariale și de pensii promise, dar și pentru continuarea investițiilor aflate în derulare ori pentru unele noi.

„Zilele acestea se lucrează la Legea bugetului pentru anul 2024, buget prin care România va beneficia de cele mai mari sume pentru investiții. Astfel, voi arăta în câteva rânduri segmentele în care vor exista creșteri ale bugetului: – 25 de miliarde de euro, peste 7% din PIB vor fi alocate pentru finanțarea marilor lucrări de infrastructură; – Educația va avea cel mai mare buget din istorie; – pensiile vor crește în două rânduri, așa cum s-a planificat – în ianuarie, cu 13,8%, și în septembrie, la recalculare; – vor crește alocațiile pentru copii; – salariile bugetarilor vor crește cu 5%, cu excepția demnitarilor, acolo unde PSD s-a opus! Demnitarii trebuie să fie ultimii cărora să le crească salariile! Nu poți fi credibil, nu poți cere cumpătare în cheltuirea banilor publici, dacă tu însuți, ca demnitar, nu dai un exemplu”, explică deputatul Popica.

„Bugetul pentru anul viitor prevede că transferul la Pilonul II de pensii va crește la 4,75% de la 3,75%. Pentru o imagine mai clară a bugetului pe 2024, creșterile bugetare cele mai mari pe anumite ministere sunt: – Ministerul Educației – plus 61% (+21,8 miliarde lei față de execuția 2023). Salariile profesorilor vor crește în două etape: + 13%, la 1 ian 2024 și +7% de la 1 septembrie. Impact – 4,6 miliarde lei; – Ministerul Dezvoltării – plus 59% (+4,8 miliarde lei);

 » Citește mai mult…