Posted inActualitate

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită și la Bârlad

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită și la Bârlad

Municipiul Bârlad s-a alăturat localităților din țară și din lume care, duminică, 3 decembrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, a marcat evenimentul. Manifestările au fost organizate și desfășurate de Asociația „Sfântul Ștefan” – Filiala Bârlad, împreună cu Asociația „Ridică-te și Umblă” Bârlad și Liga Națională a Organizațiilor cu Personal Handicapat din Cooperația Meșteșugărească.

Astfel, pentru a marca această zi, a fost pregătit evenimentul „Exprimă–te prin fapte”, ce a avut drept obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri şi ridicarea nivelului de acceptare în ceea ce privește problemele cu care se confruntăpersoanele cu dizabilități, susținerea demnității şi a drepturilor acestora printr-o schimbare de atitudine față de noțiunea de dizabilitate şi eliminarea barierelor sociale în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. Manifestarea a avut loc la Pensiunea Giani, în intervalul orar 11.00 –14.00, timp în care s-a discutat despre semnificațiazilei de 3 decembrie și despre promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, au fost susținute discursuri motivaționale și s-au jucat jocuri de cuvinte. Evident, la eveniment au participat persoane cu dizabilități, asistenți personali și însoțitori ai persoanelor cu dizabilități, părinți, voluntari și membri din conducerea asociațiilor care au organizat activitatea.

„Pe 3 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională aPersoanelor cu Dizabilități. Într-o lume ideală, probabil că nu am marca această zi – ar fi suficient să vorbim despre drepturile omului. Din păcate însă, lumea în care trăim e plină de bariere de toate felurile pentru persoanele cu dizabilități. De la lifturile din blocurile în care nu încape fotoliul rulant până la rampele făcute la mișto, învățătoarea sau părinții care nu acceptă la clasă copii cu autism, lipsa oricărei forme de comunicare adaptată pentru nevăzători sau persoane cu dizabilitate de auz și de vorbire la orice ghișeu din administrație. Și lista e interminabilă. Știu că nu este ușor,

 » Citește mai mult…